Od prvog dana 2016, nema više zezanja sa dronovima u Srbiji. Ovo su pravila igre.

Igra za veliku decu dobila je nova pravila – Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Srbije pripremio je pravilnik koji stupa na snagu 1. januara i pravno definiše upotrebu dronova. Jer, dobro znamo da nije reč o igri.

Prethodnu godinu obeležilo je donošenje zakona koji regulišu upotrebu dronova širom sveta, a Ujedinjeni Arapski Emirati su među prvima regulisali ovu oblast.

Evo šta treba da znate o ukoliko planirate da u Srbiji koristite dron teži od pola kilograma, koji lete brže od 20 metara na sat i više do 10 metara.

Registracija

Dron morate da registrujete u Evidenciji vazduhoplova koja vodi Direktorat za civilni saobraćaj. Uz zahtev koji možete da nađete na sajtu od 1. januara, morate da podnesete i uputstvo proizvođača o korišćenju i održavanju drona. Ukoliko ste dron dobili na poklon, potrebno je da imati i potvrdu osobe koja je dron kupila.

Kategorije dronova

Svi dronovi iliti bespilotni vazduhoplovi svrstani su u četiri kategorije i moraju da se registruju ukoliko su teži od pola kilograma.

Dnevno/noćno upravljanje i ostala pravila

Ne smete se igrati dronom noću, a danju, najveća dozvoljena visina koju smete da dostigne dronom je 100 metara. Dron maksimalno smete da udaljite od sebe pola kilometra, a zabranjeno je upravljati sa više od dva drona istovremeno. Ne smete upravljati dronom iz vozila u pokretu.

Gde smete da upravljate dronom

Dron ne sme da priđe bliže od 500 metara “važnimin infrastrukturnim objektima”, što znači – blizu elektrana, visokonaponskih postrojenja, autoputa, državnih ustanova, vojnih ustanova i zatvora.

Šta ne smete da stavite na dron

Maksimalna legalna težina drona je 150 kila (što nije malo, realno), a zabranjena je upotreba dronova koje kontroliše samo računar koji se u njemu nalazi. Zabranjeno je i prevoženje ljudi, životinja i opasnog tereta, ali i izbacivanje tečnosti iz drona ili bilo čega drugog ukoliko nemate dozvolu Direktorata.

Javni red i mir

Ne smete da ugrožavate red i mir i bezbednost ljudi, a to znači da dron ne sme da priđe bliže od 30 metara ljudima oko vas.

Alkohol i droga

Ne smete da pijete, niti konzumirate bilo koju vrstu psihoaktivnih supstanci dok upravljate dronom. Ako ste maloletni, možete da upravljate dronom samo u prisustvu punoletne osobe.

Dozvole i položen test

Ako dron koristite u privredne svrhe ili upravljate dronom težim od jednog kilograma, pa do 150 kila, potrebno je da imate zdravstveno uverenje i položen test iz predmeta “Vazduhoplovni propisi”.

Test se polaže najkasnije dva meseca nakon što podnesete zahtev Direkotoratu. Za test se spremati uz pomoć pitanja će biti dostupna na sajtu Direktorata, a da bi položili potrebno je da tačno odgovoirte na 75 odsto pitanja. Ako ne položite, novi zahtev možete da podnesete za 30 dana.

Papirologija

Dok upravljate dronom kod sebe je potrebno da imate: uputstvo za korišćenje, odobrenje Doktorata i potvrdu o položenom tekstu.

Autor teksta:

Izvor: https://www.vice.com/rs/article/sta-treba-da-znate-ako-planirate-da-se-igrate-dronom-u-2016-godini

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

One thought on “Od prvog dana 2016, nema više zezanja sa dronovima u Srbiji. Ovo su pravila igre.

 • 14. februara 2018. at 06:03
  Permalink

  Hvala autoru vrlo korisni članak, podelio informaciju na svom Facebook profilu I mojim prijateljima se dopalo.
  Vrlo jednostavan i strukturiran način izloženja informacije.
  Nastavi u istom duhu!.Odnedavno idem u teretanu, želim da počnem
  uzimati proteine za sticanje mišićne mase, evo našao sam nešto na internetu, može
  li me neko posavetovati šta je bolje izabrati od ovoga – Prodaja proteina ili možda posavetujete gde još
  da pogledam.

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *