HIPOTONUS KOD BEBA

ŠTA JE TONUS MIŠIĆA?

Beba još u stomaku  majke  pravi pokrete telom, rukama i nogama.  Tonus mišića prati se  i procenjuje tokom trudnoće, a na rođenju se procenjuje u 1. i 5. minutu u okviru Apgar skora. Mišićni tonus odnosno napetost mišića je uvek prisutan u ljudskom telu, on pomaže da se telo održi u određenom položaju i takođe omogućava pokrete. Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Mišićni tonus kod beba kao i kod odraslih mora biti fiziološki, odnosno u granicama normale. Međutim, on može da bude smanjen (hipotonus) ili povišen (hipertonus).

Uzroci poremećaja tonusa mišića bebe mogu biti razni, a ako se poremećaji u mišićnom tonusu ne prepoznaju na vreme dete počinje da zaostaje u fizičkom razvoju a zatim i u intelektualnom, jer su motorne veštine usko povezane sa razvojem kore velikog mozga.

KAKO PREPOZNATI HIPOTONUS?

Hipotonus je smanjeni tonus mišića bebe. Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom na otklanjanju problema.

VAŽNO!!! Ako se poremećaji u mišićnom tonusu ne prepoznaju na vreme dete počinje da zaostaje u fizičkom razvoju a zatim i u intelektualnom, jer su motorne veštine usko povezane sa razvojem kore velikog mozga.

Teško da roditelj može da prepozna hipotonus u ranom uzrastu deteta, jer  ne daje očigledne znake (kao što to daje hipertonus), pa ga je teže uočiti.

Hipotonus će prepoznati pedijatar prilikom Vaših redovnih odlazaka na kontrolu opšteg zdravstvenog stanja bebe, u okviru kojih pedijatar prati i motorni razvoj deteta. Može da se prepozna po hiperpokretljivosti zglobova i izostanku otpora pri izvođenju pasivnih pokreta. Hipotonija se odražava kao usporen motorni razvoj, pa se bebi odredjuje program vežbi  koje stimulišu psihomotorni razvoj, kako bi  se mišićni tonus normalizovao, i ujednačio tempo razvoja.

Mnogi  problemi u motornom razvoju imaju dobru prognozu. U najvećem broju slučajeva, radi se o poremećajima lakšeg, ili srednjeg stepena. Važno je da se problemi blagovremeno uoče i da se što ranije počne njihovo rešavanje.

TRETMAN

Tretman hipotonusa se sprovodi na više načina. Kroz vežbe, masažu i terapiju bojama. Jako je važno da roditelji, naročito mame, shvate da je potrebno dosta strpljenja i upornosti, a najvažnije je, da beba ne oseti njihovu uznemirenost, brigu ili strah. Pored vežbi koje će beba raditi sa stručnjakom, roditelj se obučava postupcima koji će pomoći normalizaciji bebinog tonusa.

Vežbe

Vežbe za bebe, za bolji motorni razvoj koje su stimulativne i mogu pomoći u rešavanju hipotonusa možete pogledati OVDE.

Važno je da se vežbe podele u više navrata tokom dana, i izvode kad je dete odmorno i raspoloženo, a ne po svaku cenu, uprkos pospanosti, nervozi, gladi i sl. I važno je da se vežbe ne rade neposredno posle jela, nego se sa tretmanom sačeka 30-40 minuta posle obroka. Savet: vežbe se mogu raditi što češće, što duže i što više. Ne može se predozirati!

Masaža

Ako beba nije raspoložena za vežbe može pomoći masaža, naročito masaža  donjih i gornjih ekstremiteta tj. parcijalna masaža “uz dlaku”. Ovakva masaža je inicijativna i ima za cilj  da razbudi, energizuje dete i pripremi za vežbe.

Terapija bojama

Za uspostavljanje i normalizaciju tonusa koristi se i terapija bojama, i u tu svrhu se postavlja crvena podloga za vežbanje ili prostirka, koriste se rekviziti i igračke, lopte crvene boje. Važno je da roditelji shvate značaj vežbi, da se kod deteta ne bi fiksirale loše šeme. Što se kasnije počne, znači da su šeme više usvojene, pa dete teže prihvata nove.

Najbolji rezultati postižu se u prvih 6 meseci života.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *