Masaža beba – taktilna stimulacija

Masaža je jedno od najstarijih terapeutskih sredstava primenjenih u cilju ublažavanja tegoba. Danas se zbog izuzetnih pozitivnih dejstava primenjuje i kod zdravih osoba u cilju unapređenja zdravlja. Kao i kod odraslih, primenjuje se kod dece, ali i kod beba. Praksa masaže beba stara je više hiljada godina. Deca koja osećaju da su voljena, poštovana i da o njima neko brine, imaju najbolju osnovu za razvoj.
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze roditelja sa detetom,olakšava razumevanje bebe,tumačenje njenih potreba i signala.Dodir je svakoj bebi neophodan, nezamenljiv za razvoj, osećaj sigurnosti i dobro stanje. Dodir je prvo i najmoćnije sredstvo komunikacije. Najvažnija potreba bebe je da bude dodirivana i nošena. Bebe uživaju u fizičkoj bliskosti danju i noću i ova vrsta kontakta je esencijalna za sigurno povezivanje roditelja i bebe.
Masaža stimuliše glavne sisteme (varenje, imuni sistem, cirkulaciju, respiratorni, limfni sistem.
Razvija se svest o sopstvenom telu, osećaju za ravnotežu i koordinaciju,razvija se detetova pažnja.
Masaža takođe ublažava pojavu gasova i grčeva i tenzije u mišićima,utiče na smanjenje hipertonusa mišića.
Sa masažom se može početi odmah posle rođenja, bez ikakvog straha. To će bebi puno pomoći u navikavanju na novu sredinu. Jedino treba voditi računa o pupku ako nije otpao. Masaža daje detetu osećaj sigurnosti, a time i samouverenost za kasniji život.
Najbolje vreme za izvođenje masaže je kada je beba raspoložena, a naravno i osoba koja primenjuje masažu.Masaža se može koristiti i za opuštanje deteta,uveče posle kupanja,pre spavanja ako je beba nervozna,uplašena,uznemirena,hiperaktivna,sa poremećajem pažnje(stariji uzrast),najmanje pola sata posle jela ili se može koristiti u toku dana ako se želi postići suprotan efekat,da se dete aktivira,probudi,pripremi za vežbe.U slučaju da je cilj masaže opuštanje koriste se pokreti glađenja u smeru rasta dlake tj.niz dlaku,a u slučaju aktivirajuće masaže potrebno je vršiti pokrete glađenja uz dlaku tj.suprotno od smera rasta dlake.
Prostorija treba da bude dobro ugrejana, jer se masaža ne radi preko odeće. Mora biti udoban položaj roditelja i bebe,na krevetu,odu,stolu za presvlačenje ili je dete u krilu.Ruke osobe koja radi masažu moraju da budu tople, bez nakita i sa posečenim noktima koji neće povrediti kožu deteta.
Za masažu treba koristiti ulje za bebe ili prirodno ulje za masažu ( maslinovo ili ulje kantariona), najbolje je kombinovati sa aromaterapijom i koristiti jednu kap eteričnog ulja mandarine na 20ml ulja. Pritisak rukama ne treba da bude prejak, jer će se beba rasplakati, ali ni preslab, jer će je to samo golicati.
Tokom masaže, važno je da pokreti budu nežni i sigurni. Dok masirate bebu, ne prekidajte kontakt. Neka svakog trenutka, ako ne obe, barem neka jedna ruka dodiruje i masira bebu, tako da masaža ima kontinuitet. Sve vreme dok traje masaža, nežno gledajte svoju bebu, pričajte joj, šaljite joj poruke ljubavi. Tako stimulišete sva čula, a gledanjem u oči uspostavljate intenzivnu vizuelnu komunikaciju. Manje delove masirajte vrhovima prstiju, a veće celim dlanom.
Na samom početku, masaža treba da traje 2-3 minuta, a može biti opšta(masaža celog tela)ili parcijalna(masaža samo određenog segmenta) Postepeno treba povećavati i trajanje masaže i delove tela koje masirate. Naročito je važno masažu započeti od nežne masaže glave, sa akcentom na zadnji deo vrata, preko grudnog koša, ramenog pojasa, sve do šake i prstiju ( najviše obratiti pažnju na masažu dlanova, svakog prsta posebno, sa blagom trakcijom i masažom prostora između prstiju). Ukoliko beba ima grčeve, jako će joj koristiti masaža trbuha, tako što masažom pratite liniju creva preko bebinog stomaka. Masirate celim dlanom, u pravcu kazaljke na satu, Zatim direktno trljajte. Nežno masirajte pupak i pravite kružne pokrete od sredine prema spolja. Zatim prelazite na masažu nožica, sa akcentom na masažu tabana, kružnim pokretima ( refleksna terapija), sa blagim pritiskom, masažu svakog prsta, blagom trakcijom i masažom prstora između prstića.
Posle devetog meseca, dete počinje da se kreće i na taj način upoznaje i istražuje svet oko sebe. Zato se može desiti da masažom neće biti toliko oduševljeno, ili će je čak odbijati. To ne znači da posle devetog meseca prekidate sa masažom, nego da je prilagođavate detetovim potrebama i željama.
Kada se savlada strah i nesigurnost i beba se navikne na novu aktivnost trenutci masaže postaju pravo uživanje za sve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *