Vežbe za tortikolis

Šta je tortikolis i kako ga prepoznati?

Tortikolis ili krivi vrat je jedan od tri najčešća problema sa kojima se beba rađa. Prepoznaje se po položaju glave koja je nagnuta na jednu stranu sa rotacijom lica ka suprotnoj. Na strani na kojoj je glava nagnuta mišići vrata su skraćeni, a sa suprotne strane su izduženi i oslabljeni. Tortikolis može biti urođeni i stečeni.

Vrste tortikolisa

Pored urođenog tortikolisa koji nastaje zbog položaja glave u stomaku postoji i stečeni koji se javlja u prvim danima po rođenju deteta i najčešće ga otkriva pedijatar u Domu zdravlja, kada beba dođe na prvi pregled u uzrastu od mesec dana.

Stečeni tortikolis nastaje najčešće tako što roditelji, posebno koji su to postali prvi put, dok obraćaju pažnju na dojenje, dohranu, presvlačenje bebe, kupanje, obradu pupka, grčeve i sve  ostale aktivnosti zaborave da beba mora stalno da menja položaj glave.

Često se dešava da roditelji stalno nose bebu preko jedne ruke, uvek okrenutu na istu stranu, onako kako je njima najzgodnije ili je stavljaju na jedno rame da podrigne, mama je češće doji držeći je na jednoj dojci, ili je položaj kreveca takav da je jednom stranom do zida a da roditelji uvek prilaze bebi sa iste strane, ili je prozor kao izvor svetlosti sa jedne strane, pa se beba stalno sama okreće na tu stranu.

Važno je!!! Sve dnevne aktivnosti treba obavljati sa stalnim, simetričnim, menjanjem položaja deteta.

Prevencija i tretman tortikolisa

Roditelji se moraju obučiti pravilnom držanju bebe, menjanju položaja pri nošenju naročito u trenucima kada je beba uznemirena i uplakana. Važno je menjati stranu na kojoj beba spava posle svakog obroka, sprečavati okretanja glave samo na jednu stranu i slično.

Ukoliko do razvoja tortikolisa ipak dođe neophodno je naučiti roditelje korektivnim položajima glave i vrata koje će sprovoditi pri svim dnevnim aktivnostima deteta.

Savet: treba postavljati urolane pelene ili peškiriće na stranu naginjanja glave deteta da bi se sprečio nepravilan položaj, isto to postaviti i sa druge strane da bi dete zadržalo centralni položaj glave. A kada dete spava postaviti 4-5 savijenih tetra pelena ispod glave na strani na koju dete naginje glavu.

VAŽNO!!!VEŽBE ZA TORTIKOLIS SPROVODE STRUČNA LICA,OBUČENA ZA RAD SA TAKVIM  SMETNJAMA.

Važno!!! Korektivni položaji glave i vrata

Korektivno nošenje bebe, prikazano na slici, treba sprovoditi pri obavljanju svih dnevnih aktivnosti deteta.

Dete treba da bude oslonjeno na podlakticu roditelja na strani na kojoj se manifestuje tortikolis kako bi se skraćeni mišić produžio i tako stekao normalan, fiziološki oblik.

 

Važno!!! Pri svim aktivnostima treba se truditi da glava deteta bude u središnjoj liniji tela, a ako nije jako je važno to korigovati.

Pri nošenju deteta licem u lice ne sme se dozvoliti da se glava krivi u pravcu manifestovanog tortikolisa već to treba sprečavati na način koji je prikazan na slici.

Dok dete leži ili sedi u kolicima treba voditi računa o pravilnom položaju glave, a u pravilan položaj dete možemo dovesti tako što ćemo sa obe strane glave, i sa leve i sa desne, postaviti predmet (urolane pelene, valjkasto jastuče, ćebence, peškir) koji će sprečiti krivljenje vrata, odnosno naginjanje glave na jednu stranu i tako je zadržati u središnjoj liniji tela.

VAŽNO!!!VEŽBE ZA TORTIKOLIS SPROVODE STRUČNA LICA,OBUČENA ZA RAD SA TAKVIM  SMETNJAMA.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *