UTICAJ MUZIKE NA PSIHOMOTORNI RAZVOJ DETETA

Čulo sluha se razvija u 25. nedelji trudnoće, i zato je važno pevušiti bebi dok je u stomaku, što mame često rade, ali treba naglasiti i ulogu tate. Dok mazi stomak trebalo bi da se obraća bebi, može da joj peva, recituje, svira na instrumentu ili jednostavno sa njom razgovara. Beba kojoj se pevušilo dok je još bila u stomaku kasnije kada se rodi lakše će se umiriti prepoznavajući glas, melodiju ili zvuk instrumenta koji je ranije čula. Muzika ima važnu ulogu u ranom razvoju deteta, jer utiče na učenje, pamćenje, socijalizaciju i psihomotorni razvoj. Muzika podstiče intelektualni razvoj, poboljšava pažnju, koncentraciju, pamćenje, vežba strpljenje, istrajnost i sposobnost izražavanja misli i emocija. Muzika stimuliše razvoj delova mozga koji su vezani za čitanje, računanje i razumevanje što je važno kasnije u školskom uzrastu zbog usvajanja matematičkih sposobnosti.

 

Važnost muzičkog instrumenta kao igračke

 

Pritiskanjem tastera, duvanjem u flautu, udaranjem o bubanj deca uče da obraćaju pažnju na promene zvukova. Istraživanjem muzičkih instrumenata deca uče kako različiti instrumeti rade i koji zvuk proizvode. Odvođenje dece na dečije koncerte ima važnu ulogu, jer tako uče o nepoznatim muzičkim instrumentima.

 

MUZIČKI INSTRUMENTI SU DOBRA IGRAČKA ZA DETE JER PODSTIČU AUDITIVNU PERCEPCIJU. USMERAVANJE I ODRŽAVANJE PAŽNJE, DIFERENCIJACIJU MIŠIĆA PRSTIJU I ŠAKE I RAZVOJ FINE MOTORIKE.

 

Dete može da počne da svira neki instrument ako ono to želi, pokazuje interesovanje i ima koncentraciju. Najboje bi bilo na uzrastu od 5 godina.

 

Muzika i jezik

 

Pevanje pesama ima važnu ulogu, jer deca kada pevaju vežbaju jezik (uče rimu i izgovaranje reči). Svest o muzici je značajna za razvoj jezika. Učenjem tekstova razvija se pažnja,pamćenjei učenje  kao intelektualne funkcije.

 

Muzika i motorika

 

Pesme sa pokretima utiču na finu motornu koordinaciju. Ples uz muziku poboljšava fizičku aktivnost dece,  razvoj grube i fine motorike, koordinacije pokreta, pomaže pri usvajanju telesne šeme, lateralizacije pokreta, orjentacije u prostoru, doživljavanje ritma i vremena…

 

Muzika pomaže u komunikaciji i jačanju samopouzdanju deteta a zajednička igra uz muziku pomaže boljoj socijalizaciji deteta.

 

Slušanjem muzike deca uče o emocijama, uče i kako da iskažu svoje, a i da razumeju emocije drugih ljudi. U prvoj godini života deteta važnu ulogu imaju uspavanke. Deca bi trebalo da slušaju različite žanrove muzike. Dečije pesmice, klasičnu muziku (Mocart do 2 godine), a posle druge godine deci obično prija instrumentalna muzika kraja iz koga potiču.

 

VAŽNO: RODITELJI BI TREBALO DA PEVAJU, RECITUJU SVOME DETETU, A NE DA DETE IZLAŽU UTICAJIMA TELEVIZORA, MOBILNIH TELEFONA, TABLETA, KOMPJUTERA, GLEDANJU CRTANIH FILMOVA NA ENGLESKOM JEZIKU, MUZIČKIH SPOTOVA I PESMICA SA YOUTUBE-A.

One thought on “UTICAJ MUZIKE NA PSIHOMOTORNI RAZVOJ DETETA

  • 2. oktobra 2021. at 11:23
    Permalink

    Samo jedno pitanje, crtani filmovi na bugarskom su dozvoljeni?

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *