Igračke

Za decu do druge godine života igračke služe za podstcanje psihomotornog razvoja deteta. Da bi ispunile svoju ulogu igračke moraju biti prilagođene uzrastu deteta.
Ne treba dete zatrpavati igračkama jer će na taj način lakše gubiti interesovanje za njih, pažnja će mu biti rasuta, imaće teškoće da se koncentriše a kada mu igračke dosade odbaciće ih bez korišćenja svih mogućnosti koje im ta igračka može pružiti.
Da biste izbegli ovo, detetu možete dati deo igračaka u kratkom periodu a kada primetite da se dete zadovoljilo tim igračkama njih možete sakriti a dati mu deo drugih igračaka. Tako ćete izbeći ovo neželjene efekte pretrpavanja deteta igračkama i dozvolićete mu da  s vremena na vreme uživa u svojim igačkama kao da ih dobija po prvi put.

Igračke pre svega treba da budu bezbedne za decu, mekane, zaobljenih ivica, bez sitnih predmeta i detalja koje dete može progutati, napravljene od neškodljivih materijala koji ne sadrže alergene. Igračke treba da ih podstiču na aktivnost, na radoznalost, na istraživanje.

Deci mlađeg uzrasta zanimljive su sve igračke jarkih boja, igračke koje ispuštaju zvukove (bilo zvukove automobila, životinja, muzike), koje svetle koje će na taj način privući njihovu pažnju.
Dalje igračke treba da budu različitih boja, različitih veličina ali tako da ih dete može uhvatiti jednom ili sa obe ruke, igračke koje se lako slažu ili rastavljaju, koje se mogu ubacivati jedna u drugu,

0-2 meseca
Na krevetac možete okačiti igračke jarkih boja koje zveckaju, vrte se ili puštaju muziku. Ove igračke treba da su okačene iznad deteta, u visini grudi.

2-3 meseca
U ovom uzrastu možete uvesti igračke jarkih, kontrastnih boja, igračke koje zveckaju, za kojima će dete posezati, zvečke sa drškom i mekane lopte.

3-6 meseci
Dete se u ovom periodu igra svojim rukama, igračke premešta iz ruke u ruku i stavlja ih u usta zato igračke moraju biti mekane da se dete ne bi povredilo.
U ovom uzrastu kocke pomažu detetu da prilagodi šaku obliku predmeta pa možete koristiti kocke jarkih boja, gumene igračke koje pište kada ih stisnu. Glodalice će im u ovom periodu pomoći kod izbijanja zubića. Gumene slikovnice su takođe pogodne za ovaj uzrast.

6-9 meseci
Sada detetova igra postaje dosta življa pa igračke moraju da prate taj tempo. Sve igračke koje mogu proizvoditi jake zvukove, koje šuškaju, kojima dete može lupati o sto, o druge predmete su prikladne. Dalje, mogu se  koristiti pokretne igračke, igračke koje dete može da vuče, koje mogu da se otvaraju i zatvaraju, lopte kojima se možete dobaivati sa svojim detetom.
Slikovnice mogu imati šuškave strane, plastična ogledala.

9-12
Dete sada već uživa u igrama koje uključuju drugu osobu, igre imitacije  i zato u ovom periodu detetu se može svideti plastični telefon. Slikovnice sa prozorčićima iza kojih se nalaze predmeti ili životinje mogu biti zanimljive detetu. Dete će u ovom periodu zabavljati slaganje kocaka ali i rušenje kula. Ubacivanje kocki u kutiju, ili predmete u kutije sa rupama različitih oblika kao i kanticu i lopaticu možete uvesti polako krajem ovog perioda.

12-24 meseca
U ovom periodu javlja se smislena igra zato i igračke mogu biti takve da zahtevaju veće intelektualno angažovanje. Tada se mogu koristiti igračke koje imaju delove koji se mogu okretati, odvajati, sastavljati, puniti, pritiskati, slagati, kutije, slikovnice ili knjige sa pričama… Kada dete prohoda može se igati igračkama koje može gurati ili vući (npr, kolica, prikolica).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *